mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Ami a lábat illeti...

2014. július 20. - Gyökösi Attila

A lábuk védelmét sokan elhanyagolják. A strandpapucsban történő flexelés vagy fűnyírás sokunk számára ismerős lehet. Még ha magunknak épp van is elegendő józan eszünk, a szomszédban biztos láttunk már ilyet. Pedig a lábunk védelme nem közömbös téma, bár reneszánszát éljük a különböző alternatív gyógymódoknak, de igazán hatásos lábujj-visszanövesztő kezelésről nem nagyon olvashatunk a magazinokban.

post_168452_20140422155613.jpg

Tapasztalatom szerint kétféle ember van. Az egyik (ilyen vagyok én is) szereti, ha masszív, zárt és a lábat/bokát jól tartó cipő van a lábán. Mi a papucsos-szandálos embereket igazából nem tudjuk megérteni. Nézetünk szerint a hamarosan - meteor becsapódás, vízhiány, netán Godzilla támadás miatt - bekövetkező világvégét nyilvánvalóan csak a masszív cipővel rendelkező egyedek fogják túlélni. A másik csoport a papucsos-szandálos népeké, de miután ők az előzőek alapján rövidesen úgyis eltűnnek, kár rájuk szót vesztegetni. Cipő tehát kell. Az igazi túlélő cipő persze nem csak masszív kell legyen, hanem kiemelkedő védelmi képességeket is kell nyújtson. Ebből következik, hogy a márkás, de egyebekben hagyományos kivitelű sportcipők kevésbé kívánatosak, ugyanis a jól csengő márkanév önmagában viszonylag kevés plusz védelmet jelent. Ezen alapvetések gyors tisztázása után a levezetés további időrabló kacskaringóit akár ki is hagyhatjuk. A végkövetkeztetés mindenképpen az, hogy igazi férfi csakis munkavédelmi cipőben/bakancsban járhat.

Szerencsére a mai munkavédelmi cipők már nem is hasonlítanak a 30 évvel ezelőtt megszokott bumfordi fekete darabokhoz. Kifejezetten divatos és jóképű darabok is vannak köztük, ugyanakkor mindegyik nagyságrendekkel tartósabb és ellenállóbb, mint egy utcai cipő. A fenti modellek sportcipőnek tűnnek, de víz- és olajálló anyagokból készültek, és a szükséges (könnyű de erős) orr- és talpprotektorokat is tartalmazzák. A modern cipők magas fokú fizikai védelme állhat talpátszúrás, orr- és sarokvédelemből, ezeket általában acélbetétek biztosítják, bár manapság már találunk különböző kisebb súlyú alumínium ötvözetből készült védőbetéteket, vagy épp fémet nem tartalmazó (például reptereken használatos) modelleket is. A munkavédelmi cipők védőképességének besorolását az EN-ISO 20345-347 szabványok határozzák meg, akár 15000 (!) Newton erőhatásnak is ellenállhatnak a cipőbe épített védőbetétek. Szintén ezek a szabványok szabályozzák a varrások és ragasztások minőségét is, ezek sokkal erősebbek, mint az utcai modelleknél megszokott. A legkülönbözőbb felületeken való csúszásmentes talp épp úgy követelmény, mint a vízállóság vagy épp olaj- vagy saválló anyaghasználat. (A szabvány előírása szerint például külön vizsgálni kell a csúszási ellenállást kerámia lapon és glicerinnel leöntött acéllapon is.) A modern vegyipar által biztosított anyagok (EVA, PE és PU műanyagok) segítenek abban, hogy az ilyen cipők a rázkódás- és ütéscsillapításban is igen jók. A különböző célfeladatokra fejlesztett darabok persze más és más tulajdonságokban erősek. Azonban az bizonyos, hogy átlagos utcai használat esetén mind sokkal tovább cipő marad, mint az utcai modellek.

Van ugyanakkor néhány tulajdonság, amivel jó ha tisztában vagyunk az ilyen cipők vásárlásakor. Az egyik ilyen, hogy ezek a cipők nem nyúlnak, és a lábhoz csak kevésbé képesek idomulni. Ez különösen a fémbetétes modelleknél van így. Tehát itt csak olyan cipőt szabad megvenni, amelyik a felpróbáláskor épp a lábunkra illik. Nem véletlen hogy néhány modellnél nem csak a hagyományos méretezés alapján lehet választani, hanem külön van keskenyebb és szélesebb lábfejre való méretsor is. Aztán bármennyire sokat kibíróak is ezek a darabok, azért az ápolást és tisztítást nem szabad elhanyagolni. Meghálálják épp úgy, mint bármely más ruhadarab. Szintén ajánlott - mint minden lábbeli esetén - a plusz talpbetét használata. Bár ezek a cipők jól szellőző és rugalmas talpkialakításúak, egy plusz talpbetét még komfortosabbá teheti használatukat. (A felpróbálásnál persze az előzőek alapján célszerű eleve talpbetéttel próbálni, nehogy emiatt legyen aztán épp kicsit szűkebb a kelleténél.)

Szóval, a mai munkáscipők bizony jók, és szépek is. Idővel mindenki ilyet fog hordani. De addig, amíg ez a világ eljön, lépéselőnyt szerezhetünk, ha mi már most ilyenre váltjuk a hagyományos lábbelinket… 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr806527751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása