mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Miért is hordunk ruhát?

2014. július 20. - Gyökösi Attila

Gondolkoztatok már azon, hogy miért is hord az ember ruhát és cipőt?

Persze ez igazából nem nehéz kérdés, legfőképp nyilván a környezeti hatások elleni védelem okán. Igaz, az idők folyamán sok egyéb, kulturális, funkcionális, hierarchikus szempont is csatlakozott ehhez, azonban az alap továbbra is az az egyszerű vágy, hogy a környezet aktuális hőmérsékletétől, időjárási viszonyaitól függetleníteni tudjuk magunkat. 

blaklader-x1500-genxtreme.png

Az első magunkra tekert állatbőrök kora óta persze sok idő eltelt. És ahogy ilyenkor lenni szokott, a hosszú idő nem csak pozitív irányú változásokat hozott. Igaz, manapság már nem csak az tud felöltözni, akinek van ereje és módja fejbe vágni és megnyúzni egy farkast, azonban a mindenki számára elérhető ruházkodás azt is hozta magával, hogy rengeteg olyan ruházati termékkel találkozhatunk, amelyek igazából már nem is képesek ellátni eredeti funkciójukat, tehát az elemek viszontagságaival szembeni tartós és hatékony védelmet. Színes és mutatós díszítések csupán.

Sajnos, még azokon a területeken is rengeteg ilyen ruházati termék fordul elő, ahol igazán fontos volna a tartós és minőségi kivitel. Könnyen belátható, hogy munkaruhák, erdőjáró- vagy épp különleges igénybevételeknek kitett sportok közben használatos ruhadarabok esetén pedig a ruhák eredeti védő funkciója a legfontosabb. De igaz ugyanez az átlagos, utcán hordott ruhadarabok esetén is. Igaz, erre sokan mondhatják, hogy az átlagos városi ember ruházata, - miközben otthonról bemetrózik a munkahelyére, majd 8 órát ül egy asztalnál, este pedig hazamegy - nem igazán van kitéve olyan jellegű igénybevételnek, ami  indokolná az igazán tartós és épp ezért drágább ruházat beszerzését.

Azonban ezt sem csak így tekinthetjük. Ha megnézzük az akárcsak 100 évvel korábban élt eleink idejét, akkoriban bizony a ruházat a mainál sokkal nagyobb értéket képviselt, sokkal jobban megbecsültek egy kabátot vagy egy cipőt. Nyilván sok oka volt ennek, de a gazdasági és kereseti viszonyokon túl ott van az is, hogy akkoriban elképzelhetetlen volt a mai divatmárkák esetén alkalmazott „egyszer használatos” minőség. Egy akkoriban eladott kabátnál természetes elvárás volt, hogy akár egymás után több generáció is tudja majd hordani. Sajnos az elmúlt évszázad története sokszor szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy bármilyen kényelmes és rendezett körülmények között élő emberrel is fordulhat nagyot a világ. És bizony mindig jöhet olyan változás, amikor a megfelelően tartós ruházat hirtelen ugyanolyan életbevágóan fontossá válhat, mint az első emberek esetében az első magukra tekert állatbőrök voltak.

Reméljük, a mi életünkben nem következik be hasonló trauma. De azt hiszem, ez nem kéne elkényelmesítsen senkit. Vagyunk páran, akik azt gondoljuk, az ember kialakulása, a környezetünk saját igényeinkre és kényelmünkre való alakítása nem kellene azt jelentse, hogy teljesen elszakadunk a gyökereinktől. Gondolni és számítani arra, hogy a változás mindig bekövetkezhet, nem félelem és nem aggodalom. Inkább olyan ez, mint egy ingatlanbiztosítás. Azt sem azért kötünk, mert folyamatosan leégnek a házak a környéken, hanem azért, mert úgy gondoljuk, jobb felkészülni a rossz dolgokra. Ugyanezért kellene fontos legyen, hogy emberként figyelünk arra, képesek maradjunk bizonyos fokú túlélésre akkor is, ha a körülményeink rosszabbá fordulnak.   

Ennek több összetevője lehet, és ez persze tényleg egyénenként változik. Valakit megnyugtat, hogy van egy zsebkés a zsebében, mások hétvégenként túlélőtúrákon sajátítják el a bozótosban való túlélés módjait. És vannak (tényleg!), akik konzervnyitót tartalmazó tokot raknak az i-phone készülékükre.

Különbözőek vagyunk.

Azonban az, hogy legyen igényünk megfelelően tartós ruházatot vásárolni és hordani, tényleg általános lehetne. Manapság ráadásul már kompromisszumot sem kell kössünk, hiszen ezek a ruhadarabok semmivel sem kevésbé esztétikusak, mint az egyszer használatos divatmodellek. Ugyanakkor nagyságrendekkel nagyobb igénybevételeket viselnek el, sokkal komolyabb védelmi funkciót biztosítanak, és nem utolsó sorban a minőségük látszik is rajtuk.

Aligha véletlen, hogy az ilyen ruházatok gyártói között annyi skandináv cég található. Egyrészt az arrafelé lakó népeket sokan tartják praktikusnak és racionálisnak, másrészt persze arrafelé a természeti és időjárási körülmények is jóval mostohábbak. Az ottani emberek sosem szakadtak el annyira a természettől, sosem kényelmesedtek el annyira, mint Európa más részein. Az általunk képviselt svéd Blaklader termékei mindazt egyesítik magukban, amiről ez a rövid kis írás szólt. Masszívak, mindent kibíróak, ugyanakkor valóban esztétikusak és divatosak. Érdemes végiglapozni a választékot...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr186525689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása