mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Multinorm ruházat

2014. szeptember 12. - Gyökösi Attila

A blogon már említettük a több speciális tulajdonsággal rendelkező ruhadarabokat. A munkakörök jó részénél elég ha a munka- és védőruházat csak egy vagy néhány speciális tulajdonsággal bír. Kültéri munkáknál, mondjuk legyen szél- és vízálló, esetleg ne vezesse át elektromosságot, ellenálljon bizonyos vegyi anyagoknak, vagy legyen lángálló.

multi1.jpg

Van azonban elég sok olyan munkakör, ahol mindezekre együtt lehet szükség. Míg az átlagos esetekben a vásárló viszonylag egyszerűen választhat a rendelkezésre álló modellek közül, a kombinált védelem elérése korábban messze nem volt ilyen egyszerű. Erre a problémára fejlesztették ki a multinorm ruhákat. Persze ezek kialakulásához szükség volt arra is, hogy megfelelő szintre fejlődjön a textilipar, hiszen ezekre a néha egymásnak is ellentmondó igénybevételekre igen bonyolult összetételű anyagokból lehet csak megfelelő ruházatot készíteni.

multinormk.jpg

Tekintsük át, mit is jelent a multinorm kifejezés a Blaklader értelmezésében. A multinorm ruházat az alábbi követelményekre kínálhatnak megoldást, egy ruhadarabon belül:

  • Lángállók
  • Statikus elektromossággal szemben védettek
  • Elektromosan szigetelők
  • Folyékony kémiai anyagokkal szemben ellenállóak
  • Jól láthatóak (Hi-Vis)

Ezek mellett természetesen a korszerű munkaruházatnál már általánosan elvárható víz és szél elleni védelmet, illetve a ruhatípusnak megfelelő hőszigetelést, a megfelelő viselési komfortot is biztosíthatják ezek a védőruhák.

Persze azért nem képes minden ruhadarab az összes felmerülő problémára megoldást kínálni, de minden multinorm ruházati termék komplex védelmet nyújt. A pontos tulajdonságokról, illetve az adott ruhadarab ISO specifikációknak való megfelelőségéről az adott termék adatlapja, leírása ad tájékoztatást. Ezek a termékek a kombinált ellenálló- és védőképességük mellett megőrizték a Blaklader termékekre mindig is jellemző magas viselési komfortot, vagyis semmivel sem kényelmetlenebbek mint a hagyományos ruhadarabok.

Példaként itt egy multinorm dzseki:

multiposzt.jpg

Tulajdonságainak listája bizony impozáns:

Blaklader 4087 1506

Anyagösszetétel: 77% pamut, 22% poliészter, 1% antisztatikus, lángálló, 290g / m²
Ezt a multinorm kabátot úgy tervezték, hogy látható legyen minden irányból. 
Rövidebb elöl a maximális mozgásszabadságért, hosszabb derékrész jobb védelemért.
Mellkasi zseb
ID-card zseb
Belső zseb, mobil tartó
Rejtett cipzár elöl
Sötét anyag szennyeződés kitett területeken
50 mm széles fényvisszaverő reflektorok
Megfelel az
EN 471 és az EN 20471, 3. osztály,
EN 1149-5,
EN 61482-1-2 (Class 1),
ISO 11611 (Class 1, A1),
ISO 11612 (A1, B1, C1, E1)

Felmerülhet persze még egy kérdés, mégpedig az ár kérdése. Való igaz, ezek a csúcstechnológiát képviselő termékek messze nem a legalacsonyabb árúak. De sok esetben nem is kerülnek annyira sokba, mint azt a tulajdonságaikat végigböngészve gondolnánk. És az általuk nyújtott védelem, a kidolgozás minősége, és a ruhadarab tartóssága mindenképp kiemelkedővé teszi ezek ár/érték arányát.

Szóval, azt gondolom, munka- és védőruha választáskor mindenképp érdemes végigböngészni a multinorm választékot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr656682827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása