mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Amit a pólókról tudni érdemes

2014. október 05. - Gyökösi Attila
A pólók manapság már általánosan használt ruhadarabok, gyakorlatilag kortól és ruházkodási stílustól függetlenül mindenki hordja azokat. Talán már azt is tudja szinte mindenki, hogy póló és póló között hatalmas különbség lehet. Mindannyian ismerjük azokat a reklámpólókat, amelyek már egy-két mosás után eltorzulnak, kinyúlnak, nyakuk hullámossá válik. És szinte mindenkinek van olyan pólója, amelyik "időtlen idők óta" megvan, és bár a színe már kifakult, de fizikai jellemzői szinte semmit sem változtak, ugyanolyan jól áll rajtunk mint első alkalommal.
polo.jpg

De tudjuk-e, hogyan lehet már beszerzéskor megállapítani egy pólóról, hogy vajon melyik kategóriába fog tartozni?

Nézzük a paramétereket: 

Az első mindenképp az alapanyag vastagsága. Az egy m2-re eső anyag súlya adja a mérőszámot, a pólók vastagságát gramm/négyzetméterben mérik. Nagy általánosságban igaz az, hogy minél vastagabb a póló, annál tartósabb lehet. Persze, mint látni fogjuk ez azért csak a képlet egyik alkotóeleme...  A legelterjedtebbnek számító, kerek nyakú, hagyományos pólókat sokféle vastagságban készítenek.

110-120 grammos pólót tekintjük a klasszikus "egyszer használatos" pólónak. Ez a legvékonyabb, olcsó, gyorsan nyúlik, nem tartja a formáját, szinte átlátszik, tényleg csak néhány alkalommal lehet használni. Ez igazából reklám pólónak sem alkalmas, mert az emblémázás drágább, mint a póló, és a cégre sem vet jó fényt, hogy a lógójával ellátott ruhadarab milyen hamar tönkremegy.

140-150 grammos póló már jobb választás. Könnyű nyári viselet, általános viseletként, rendezvényekre, reklám és ajándékpólónak megfelel, de azért ez sem az örökkévalóságnak készül. Megfelelő alapanyagból készítve nagyon jó lehet alsó ruházatként, ing alatti viselésre is.

160-185 grammos póló viszont már úgy utcai viseletnek, mint munkához, vagy igényesebb reklám célokra is ajánlott. Ez a vastagság már tartja a fazonját és formáját, az anyagnak megfelelő "esése" van, egyszerűen jól mutat.

200 gr/m2 vastagságtól már igazán jó minőségűek, és valóban hosszú életűek is lehetnek ezek a ruhadarabok. Ezek nyáron már akár túl melegek is lehetnek, igaz, nagy valószínűséggel nem fogunk pirosra sülni bennük, ami a legvékonyabb pólók esetében akár meg is történhet. Természetesen ez a vastagság már ideális mindenféle munkákhoz is, utcai viseletként pedig tényleg tökéletes, ha szép simára vasaltuk, nem lesz gyűrött 30 mp múlva...

Ennél vastagabb anyagból már a kicsit komolyabb, galléros (pique) pólókat készítik, ezek már félúton vannak a rövid ujjú ingek felé vezető úton.

A másik fontos paraméter a pólók anyaga. Azt a legtöbben tudjuk, hogy az igazán kényelmes viseletet a 100% pamut pólók jelentik. Ezek fizikai munkához megfelelőek, jól szellőznek, kellemes viseletet jelentenek, viszont könnyen és hamar gyűrődnek. A vonatkozó szabványok szerint méretüket max 5%-ban változtathatják a használat és az idő előrehaladtával. Mint a többi ruhadarabnál, úgy itt a pólók esetében is igaz, hogy manapság már sokszor jobb eredményt, nagyobb tartósságot jelentenek a kevertszálas anyagok. Ezek 60-65% pamutból és 35-40% poliészterből állnak. A kevert szálas póló tartósabb, jobb minőség, mint a tiszta pamut. Színét, formáját, méretét tartja, de nehéz fizikai munka esetén az izzadtság kicsit rosszabb elvezetése miatt esetleg kényelmetlenebb viselet. Elsősorban könnyebb fizikai munkához, irodákba, kereskedelmi egységekbe, reprezentációra és persze elegáns utcai ruházatnak alkalmasak. 

Természetesen a pamut is lehet többféle, és maga a textil szövése is lehet különböző. 

  • Fésült pamut (combed cotton)

Ez az anyag úgy jön létre, hogy a pamutot egy speciális, finom kefével kezelik, abból a célból, hogy kiegyenesítsék a szálakat, a rövidebbeket pedig eltávolítsák. Ezáltal az anyag puhább és erősebb lesz. (A fésüléssel eltávolítják a durvább szálakat. Természetesen a fésült alapanyag is lehet többféle, minél többet foglalkoznak vele, annál egyenletesebb, puhább és persze drágább lesz.)

  • Jersey

Kellemes, rugalmas sztreccs anyag, amely készülhet pamutból vagy lehet szintetikus is.

  • Természetes pamut (organic cotton)

Műtrágya és növényvédő szerek használata nélkül termesztett pamut. Általában puhább, és drágább mint a kezelt pamut. (Találkozni viszonylag már viszonylag sűrűn "organikus" -ként hirdetett darabokkal, de nem árt tudni, hogy az USA államaiban például csak a megtermelt gyapot 1%-a organikus, szóval egy valóban 100%-ban ilyen alapanyagot tartalmazó ruhadarab nem csak kicsit lesz drágább a hagyományosnál...)

A fentiek talán közelebb visznek a tökéletes póló meghatározásához. Persze újítások ezen a területen is vannak folyamatosan. Például az utóbbi években megnövekedett UV sugárzás ellen a folyamatosan szabadban dolgozók számára speciális, UV védelmet biztosító anyagösszetételű pólók is elérhetőek. Ezek a pólók, bár nagy mennyiségű műszálat tartalmaznak, a felhasznált speciális összetevőknek, például bambusz szálaknak köszönhetően biztosítják a szükséges mértékű nedvesség (izzadság) elvezetését, és az erős napsütés elleni védelmet. Mindezt úgy, hogy könnyű, 150-160 grammos anyaguk van, tehát a nagy melegben is komfortos viseletet jelentenek. Ezek a modern anyagok, például a polygiene, azt is biztosítják, hogy a ruházaton ne tudjanak megtelepedni és elszaporodni a kellemetlen szagokat okozó baktériumok.

polygenie.jpg

Apropó, ha már bambusz! Teljes egészében bambuszból készült szálakból is készül már pólóalapanyag (de például zokni is). A bambusz növény rostjaiból készült fonal erős, könnyű, és kiválóan feldolgozható, sőt még antibakteriális tulajdonságú is. A bambusz alapanyag gyártását a legutóbbi időkben találta föl és kísérletezte ki néhány újító szellemű kínai cég. A bambusz szál nagyon emlékeztet a pamutra, különösen a fonás előtti időszakban. Ahhoz, hogy fonható legyen, a bambuszt alaposan pépesítik, amíg elegendően finom szálaira bomlik és hogy már festhető és szőhető vagy hurkolható, a ruhagyártáshoz megfelelő fonalat is tudjanak belőle előállítani.

Szóval, több útja van az igazságnak a pólók esetén is. Azonban ennek ellenére a minőség megállapítása nem olyan bonyolult. A vastagság (súly), az alapanyag és a kidolgozás sokat elárul. Érdemes egyébként egy nagyobb üzletben egymás mellett megtapogatni, ujjaink között megmorzsolgatni néhány, címkéjük alapján is éltérő vastagságú és anyagú pólót, így viszonylag hamar elsajátíthatjuk a pusztán tapintás alapján történő minőségbecslést is...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr86762199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszkriminans (törölt) 2014.10.06. 11:22:10

Szerintem alap, hogy 100%-ban pamutból legyen.

Mozgáshoz pedig jobb a vékonyabb, mint a vastagabb, hiába kevésbé tartós.

ursus artos 2014.10.06. 11:47:30

Azt hittem lesznek hasznosabb tippek is. Konkrétumok.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.10.06. 13:07:04

EMESE

Pólót venne Emese.
Nézi S-es, M-es-e?
De nincsen, csak XL-es,
Abban meg ő fix eles.

Mivel nem túl magas ő,
Rendszerint ő maga S-ö
Méretben jár, az a jó,
S ámulón szól a zaj: Ó!

Nagyon csinos Emese,
Mint egy tündérke mese
Főhősének hű nője.
Hová lép, a fű nő, jeee!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/emese.html

PeTR 2014.10.06. 15:24:58

Koszonjuk szépen ezt az értékes cikket jó sokat megtudtunk :)
Ha csak ebbol állna a nagy tudás akkor biztos tobb jo minoségu polót lehetne kapni.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.10.06. 16:06:04

@PeTR: Teringettét! :)
Írtam még hozzá pár sort, na. Mindazonáltal rengeteg jó minőségű pólót lehet kapni, csak rendszerint nem azokon a polcokon és állványokon vannak, ahonnan mi válogatunk...

PeTR 2014.10.07. 18:59:34

@Thoreau: Ok, így már jobb :)
Nekem a mardandóbb pólóim mind 100% pamutot mondanak, bár tobbnyire a vacakabbak is mert igyekszem nem hordani mást. A leginkább problémás dolog a kinyúlás, de még nem sikerult beazonosítanom egy halmazt amelyikre ez jobban jellemzo.
A tapintással vásárló érzékemet nem ártana kifejlesztenem valahogy..

Fánkevő Fáncsi 2019.06.04. 18:09:37

Kedves Attila, ezek nagyon hasznos tanácsok. Azt hogy a vastagabb póló erősebb és tartósabb az evidens és a hülye is tudja. Ha meg a konkrétumokat nézzük, akkor melyik boltban tetszett látni kiírva, hogy az adott póló alapanyagának mennyi a négyzetmétersúlya ? Egyáltalán melyik pólóra van ez ráírva, hisz az eladó is csak onnan tudhatná.
Mit lehet kezdeni ezzel az adattal ? A ruhaipari cégek gyártósorain dolgozó technológusok nyilván tudják, hogy miből varratják a ruhát.
De, hogy ez a várárló számára egy elérhetetlen és ezért teljesen haszontalan adat az nyilvánvaló mindenkinek, talán csak önnek nem.

"Mindazonáltal rengeteg jó minőségű pólót lehet kapni, csak rendszerint nem azokon a polcokon és állványokon vannak, ahonnan mi válogatunk..."
Hát ez az ! A fenti cikk mennyit segít abban, hogy a megfelelő polcokon válogassunk ?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.06.04. 18:51:47

@Fánkevő Fáncsi: Igazán remek, hogy az öt évvel ezelőtti posztjaim is olvassák még. Bár már rég nem dolgozom a Blakladernek, de a dolog ettől még roppant egyszerű: Az ön által hiányolt adat pontosan megtalálható például a Blaklader katalógusában. Épp úgy, ahogy minden korrekt, komoly gyártó katalógusában, egyébként.Hogy a Pláza butikjaiban lévő polcok árcímkéin nincs feltüntetve? Bizony. De a net azért remek találmány, mert nem csak ezeréves blogposztokat lehet találni rajta, hanem például - ha fontos a minőség - a vásárlásaink előtt lehet tájékozódni a segítségével. Egy csoda, komolyan! :)
süti beállítások módosítása