mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Textilipari szószedet

2014. október 14. - Gyökösi Attila

A különböző ruhadarabok ismertetőinek, leírásainak készítésekor, fordításakor sokszor bukkanok olyan idegen nyelvű, főképp angol textilipari kifejezésekre, amelyeket ugyan sokan és sokszor használunk, némelyik igazából már be is épült az itthoni köznyelvbe, de ennek ellenére, ha jobban meggondoljuk, nem is mindig tudjuk pontosan mit jelentenek, honnan erednek. Szintén igaz ez sok magyar kifejezésre is, sok esetben 'érezzük' mit is ír körül az adott megnevezés, de ha egy tv vetélkedőben kéne szabatosan körbeírnunk az adott fogalmat, lehet hogy elbuknánk. 

Ebben a posztban ezekből a kifejezésekből próbálok minél többet összeszedni, tekinthetjük afféle szószedetnek is. Mint ilyen, persze folyamatosan bővülni fog, mind a kifejezések, mind a magyarázatuk terén.

textileIndustry.jpg

 Bizony, az első angliai textilipari gépek megjelenése óta sok idő eltelt...

Az itt összegyűjtött kifejezések főképp a különböző alapanyagok elnevezéseit, másrészt a szövés- és varrásfajtákat jelölik. Természetesen szinte végtelen az emberiség története folytán létrejött textilféleségek és textilipari eljárások köre, ezekből inkább azokra fókuszálok, amelyek a mai, "mindentkibíró" ruhadarabok esetében előfordulhatnak.

Canvas - Lásd: "Kanavász".

Cordura – A DuPont cég márkázott anyaga, egy olyan speciális nylon anyag, amely erős, rugalmas, kopás és szakadás álló. Ezt úgy érik el, hogy az anyag a felületén a gyártás közben forró levegővel érintkezik, és ez erősebb felületet eredményez, érintés szempontjából pedig hasonló lesz a durva gyapjúhoz. Ennek köszönhető, hogy az anyag teljesen vízálló és fizikailag is ellenálló lesz.

CoolMax – A piacvezetőnek számító amerikai DuPont által előállított természetes vízhatlan poliészter. A CoolMax egy modern technológiával a Dacron nevű poliészter rostokból előállított anyag, melynek jellegzetessége a megnövelt felületű külső réteg. (Dacronból különben vitorlák is készülnek.) Az egyedülálló un. négycsatornás rostok vízlepergető tulajdonsággal bírnak és a nedvességet gyorsan továbbítják az anyag külső rétegébe. A rostok nagyobb területen való elhelyezkedése a gyorsabb elpárolgásban segít. A CoolMax ezen tulajdonsága által a testhőmérséklet szabályozásában is képes segíteni. Az anyag laza szálszerkezete kiváló lélegző képességet biztosít. Bélésanyagként, aláöltözethez, zoknikhoz …stb. használják. Három különböző CoolMax anyagot gyártanak, háromféle tevékenységhez: CoolMax Everyday, CoolMax Active, CoolMax Extreme.

Cotton – Pamut anyag, ami a gyapot növény virágaiból/terméséből készül.

Kanavász (canvas) – Erősen sodrott, durvább szövésű len- vagy pamutszövet.

Elasztán - Egy rugalmas poliuretán, amely szinte a radírgumi tulajdonságaival rendelkezik. Más fonál, pl. a poliamid kombinációjaként használják. A fonal eredeti hosszának a 3-7-szeresére nyújtható meg anélkül, hogy elszakadna, majd visszanyeri eredeti hosszát. A Thanelast szál rugalmas, könnyen tisztítható, ellenáll a tengervíznek és a fénynek. Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártására használják. Leggyakoribb márkanevei a Lycra (a Du Pont cégtől) és a Dorlastan (a Bayer cégtől).

French terry - Bolyhos hatású szövet és zsenília szövet, mely  gyapjúból, pamutból vagy szintetikus szálból készülhet. Kellemes, puha tapintású textilféle.

Gore-tex – A Gore-tex anyag egy hártyavékonyságú fólia, amin apró, mikroszkopikus lyukak találhatók. Ez a membrán 1 cm2-en 1,4 milliárd pórussal rendelkezik, amelyeken keresztül a vízgőz el tud távozni. A nagyon vékony (0,02 mm) polytetrafluoretilén fólia (PTFE fólia) erősségét tekintve a normál háztartási fóliával vethető össze, mégis egy high-tech termék, amelyet többek között az orvosi világban, az űrutazásnál és szűrőként az iparban is alkalmaznak. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb a térhódítása a ruhaiparban.

Gyapjú fleece - Hurkos plüss kötött kelme, amelynek a kikészítés folyamatában mindkét oldalát felbolyhozzák és nyírják, meglehetősen magas száltakarót képeznek. Tiszta gyapjúból készül, de ha különösen stabil, mérettartó kelmére van szükség, 15 % mennyiségig poliamid vagy poliészter filamentfonalat is bekötnek az alap-kelmeszerkezetbe. Meleg sportos kabátok készítésére használják. Az elnevezésében szereplő angol "fleece" (ejtsd: flísz) szó jelentése itt: bolyhozott plüss.

Jersey - Kötött szövet, rendszerint finom gyapjúfonalból készítik, de selyemből vagy műszálas anyagból is készülhet.

Lycra – lásd az elasztán címszónál

Microfleece - Jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező alacsony száltakarójú, bolyhos körkötött kelme. Olyan konstrukcióval rendelkezik, mely a nedvességet kivezeti a kelme felületére, de ugyanakkor a szél behatolását megakadályozza. Leggyakrabban poliészter mikroszálakból készítik. A mikroszál olyan szintetikus (többnyire poliamid vagy poliészter) szálból készül, amely finomabb bármely természetes szálnál vagy szokványos mesterséges alapanyagú szálasanyagnál. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a polar fleece anyaga rendkívül finom, puha és meleg.

Oxford - Sávosan vagy kockásan mintázott pamutszövet.

Polár - A poliészter szálakból készült fleece szövet népszerű elnevezése (lásd: microfleece)

Rib knitted - Különleges, bordás hatást keltő kötés fajta.

Tweed - Kedvelt alapanyaga a felsőruházatnak, főként kabátok és nadrágok készülnek belőle. A szövése durva, felülete matt.

Twill - Erős szövésű pamut- vagy gyapjúszövet, felületén átlós irányú szálvezetéssel. Főként nadrágok készülnek belőle

Vászon - Természetes növényi fonalból készült szövet. Az egyszerű, hagyományos parasztvászon kenderfonalból készül, ez tartósabb a lenvászonnál, de nem annyira simulékony, ellenben durvább és nehezebb is annál.

Velcro - Sokszor a tépőzárak általános elnevezése angol nyelvterületen, valójában egy tépőzárakat készítő cég elnevezése és védett márkaneve.

Viszkóz - Az egyik legrégebben gyártott "műszál". A viszkóz szálat kb. 100 éve állítják elő mesterséges úton, de természetes alapanyagból, mégpedig cellulózból. A viszkózból készült termékek viselési tulajdonságai leginkább a pamutéhoz hasonlóak. Hajlamosabb ugyan a gyűrődésre, de a legújabb textilipari eljárásokkal és más alapanyagokkal történő kombinálásával ezt a kellemetlenséget sikerült megszünteni. Színes és mintás kelméknél a pamuttal szemben viszont élénkebb árnyalatokat lehet kifesteni. A viszkóz szálakat elasztánnal keverve egy nagyon kellemes, rugalmas kelmét kapunk, aminek a felhasználási területe nagyon széles lehet

Vitorlavászon - Más néven sátorszövet. Erős minőségű len- kender- vagy pamutszövet. A len- és a kendervászon lúgozott fonalból készül, láncfonala kettős fonal, vetüléke egyszerű fonal. A pamutvászon erős cérnából készül panamakötéssel. Az első mai értelemben vett farmernadrágok is ilyen szövetből készültek, és sokkal tartósabbnak bizonyultak a hagyományos ruhaszöveteknél.

Wabtech - A Blaklader fejlesztette anyag, amely véd a szél és a csapadék ellen. Két rétegű, szélmentes és víztaszító külső réteg légáteresztő membránnal, poliuretan (PU) bevonattal. Ezt az anyagot kimondottan munkaruházat készítésére fejlesztették ki. Nagy kopásállóságú, könnyű üvegszállal erősített konstrukció. A vízcseppek átmérője nagyságrendileg nagyobb, mint az izzadtság párájáé, így az egyik oldalról a pára áthatolhat a membránon, míg az esőcseppeket a ruhán kívül tartja. (Jó ha tudjuk: A lélegzésre képes anyagok tulajdonságait 2 paraméter írja le, az egyik az anyag lélegző képessége (gramm/m2/24óra), a másik pedig a víztartó képesség, ami megmutatja, hogy milyen magas vízoszlop (mm) nyomásának képes ellenállni.)

Windstopper - 100%-ig szélálló, laminált (több rétegű) szintetikus alapanyag.

Wool - Gyapjú, illetve ebből készült fonál és szövet

YKKAz 1930-as években alapított japán cipzár gyártó, mára abszolút piacvezetővé vált a minőségi cipzárak területén. (Tudni érdemes, hogy minden ruhakészítő beszállítóktól vásárolja a cipzárakat, ezek minősége sokat elárul a ruhadarab minőségéről is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr886788387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása