mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Teszt - Blaklader 2310 cipő

2014. november 10. - Gyökösi Attila

Ezzel a cipővel azóta szemezek, mióta először hallottam a gyártóról. Mindig is kedveltem a barna hasított bőr cipőket, és persze a masszív kivitel is csábított, hiszen sosem lehet tudni, mikor csapódik be egy majd mindent elsöprő meteor, és az azt követő, Mad Max féle világban az ellenálló és erős cipő lesz a túlélés záloga. Vagy fél éve sikerült is szerezni egy ilyen topánt, és azóta gyakorlatilag – néhány zakós/öltönyös napot leszámítva – ezt hordom az utcán járva. Az eltelt fél év tapasztalatait írom le a továbbiakban.

cip5.jpg

Amit tudni kell erről a modellről, az annyi, hogy antibakteriális béléssel, olajálló és csúszásgátlós TPU talppal rendelkezik. Az ergonomikus belső kiképzésű talp a rázkódásokat is csökkentő felépítéssel készül. A modell acélbetétes cipőorral és talpátszúrás elleni védelemmel ellátott. A mutatós varrással díszített cipő a lábujjaknál és a saroknál külön kopásgátló védőréteget kapott. Bár számomra ez nem volt szempont, de a cipő antisztatikus és persze megfelel az ISO20345 és az S3 SRC előírásoknak.

Node lássuk, hogy működött:

Azt is tudni kell (rólam), hogy bizony nem vagyok egy különösebben ’vigyázós’ fajta, egy ilyen, láthatóan masszív modell esetén meg aztán végképp csak használva van a cipő. A fél év alatt talán ha kétszer lett az aktuálisan épp túlságosan sáros cipő lemosva, de a hasított bőr karbantartására egyáltalán nem fordítottam figyelmet. Ez talán látható is lesz az alábbi képeken, bár az is kiderült, hogy ez alighanem csupán esztétikai kérdés, ugyanis a használatot befolyásoló kihatása az elmaradt ápolásnak abszolút nem volt.

A cipő varrásai és ragasztásai láthatóan egyáltalán nem változtak a fél év intenzív használat alatt. Tényleg nem, ez egészen megdöbbentő, mintha nem is cérnával lenne varrva. Mind a szerkezeti, mind a díszítő varrások mintha újak lennének.

cip1.jpg

Szintén nem öregedett és nem kopott a nyelv, és a fűző környéke sem, sőt, maga a cipőfűző is teljesen gyári állapotú, pedig azért az még a jobb gyártmányoknál is elkopik előbb-utóbb.

A felsőrész bőrén persze látszik a mostoha használat, és az orr feletti résznél látható, hogy járás közben hol hajlik a cipő. Ez gondosabb ápolás esetén talán kevésbé volna feltűnő, bár tekintve, hogy itt a fém betét miatt a cipő első része teljesen merev, alighanem ez hajlítást elviselő rész jobban igénybe van véve mint egy teljes egészében bőrből készült, így puhább orrészű cipőnél.

cip3.jpg

Mindenesetre ez egyelőre semmilyen, a használatot befolyásoló gondot nem okozott.

A talp egyelőre nem mutatja a kopás semmilyen komolyabb nyomát. Bár a képen kicsit piszkos is (ugye az elmaradt ápolás…) az azért látható, hogy a ’futófelület’ még bőven hozza a kreszben előírt profilmélységet.

cip4.jpg

Bár lefényképezni rendesen nem sikerült, de a bélés is jól vizsgázott, a saroknál ugyan már láthatóak a kopás jelei, de amúgy a cipő egészénél és a talpnál is sértetlen a bélés anyaga.

cip2.jpg

Ez tehát a technikai tapasztalat a cipő felépítéséről. De hogy milyen hordani, az is megér pár mondatot. Az biztos, hogy a cipő nem könnyű darab. Aki a mai modern sportcipőkhöz szokott, annak furcsa lesz, de még az is meglepődhet, aki modernebb, könnyű bakancsokat (mondjuk S.W.A.T. márkát) hord. Ez bizony nehezebb mindnél, ráadásul csak egy alacsony szárú cipő, bár a magas szárú változata alig súlyosabb, hiszen az acél talp és orr, no meg a masszív talp a súly fő oka. Ugyanakkor az is biztos, hogy ebben a cipőben nincs mitől félteni a lábunk, igazából bármire léphetünk benne, és akkor sincs gond, ha valaki rálép, vagy fahordás közben ráesik egy rönk, vagy épp átgurul rajta maga Mad Max.

A talp kellőképp csillapítja a rezgéseket, ráadásul a kemény, talpátszúrástól védő réteg érzésre (ujjnyomásra) vagy 1 cm mélyen van a talpbetét alatt.  Mindazonáltal én bizony javaslom, hogy tegyünk bele egy plusz, lehetőleg jól szellőző, párnásabb talpbetétet. Apropó, szellőzés! A cipő aktív és folyamatos viselés esetén sem okoz és vesz fel kellemetlen szagokat, valahogy ezt ügyesen megoldották a gyárban, pedig a műanyaggal kezelt bőr felsőrész nem sokat szellőzhet. Valószínű, hogy az antibakteriális tulajdonságú, vastag bélés és a mélyre nyúló textil nyelv segít a jó szellőzésben.

Nagyjából ennyi az első félév tapasztalata. Aki szereti a ’kemény’ cipőket, az biztos nem fog csalódni benne. Ez a modell a Blaklader választékának ráadásul az egyik legkedvezőbb árú tagja. Bár a 22700.- forintos fogyasztói ár nem kevés, de aki ismeri a komolyabb bakancsok és túracipők árait, az tudja, hogy ez igazából kedvező ár. Különösen annak függvényében, hogy a cipő mechanikailag gyakorlatilag kopás és öregedés mentesen viselt el fél év aktív használatot. Ha valaki kicsit vigyázz rá, netán néha más cipőt is hord, az szinte gyári állapotban is tarthatja, ami gyakorlatilag egyetlen, jelenleg a kereskedések polcain található divatos és neves márka gyártmányáról nem mondható el.

Ez a modell ráadásul fekete színben is elérhető, ami egy teljesen más hatású, bár ugyanilyen felépítésű cipőt eredményez.

cip7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr516884591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2014.11.11. 16:35:06

Légy szíves 10 év múlva írj erről a lábbeliről!

Én hideg időben egy Raichle túrabakancsban járok, városban is. Majdnem mindennap.
Természetesen túrázom is benne, ha muszáj, bár könnyű terepre megyek csak, évente két-háromszor max. 20 km-t. 15 éve vigyáz a lábaimra.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 17:08:47

@sóskatáska: Az itthoni Blakladernél, van itthoni importőr, a 4hend Kft, van pár webáruház is, de náluk meg is tudod próbálni. (Budán vannak amúgy.)

gchg 2014.11.11. 17:26:01

Azért az látszik, hogy kicsit csámpázol: a külső sarokél picit megkopott, míg a belső nem. ;) Köszönöm a leírást!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 17:33:46

@gchg: Néha fáj is a lábam. Lehet összefüggés?

recommented 2014.11.11. 17:33:57

Fél év azért nem olyan borzasztóan sok. Egy normálisabb túracipőnek simán ki kell bírnia éveket.

UdjanMineck 2014.11.11. 17:49:16

Biztosan kiváló cipő, ez a képekről is lerí, de nekem városba túl drabális lenne. A kivitele, tartóssága átlagfeletti lehet, de nem tetszik. Én a CAT-re (Caterpillar) esküszöm: azok is elképesztően erősek, van, amit már 10 éve (!) hordok, és semmi baja. Vannak köztük egyszerűbb, szebb kivitelű cipők is.

gchg 2014.11.11. 17:51:18

@Thoreau: az ortopédus megmondja. :) Csak a férfiak valahogy extra nehezen jutnak el orvoshoz. :p

Nekem Olang cipőm van. Nem a legmenőbb modell, de azért Vibram talpa van. Hóban-sárban, télen-nyáron azt használom: nyáron hegyen (magashegyen is), télen hóban. 10 éves, és még cipő. :)

mihály nyilas 2014.11.11. 17:52:01

original s.w.a.t. a zisten!!!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 18:03:01

@mihály nyilas: Igen is, meg nem is. Nekem van több is, árultam egy időben. Az biztos, hogy kényelmes és tartós, meg persze könnyű is. Viszont a talpa elkopik, nekem van két olyan pár is otthon, amelyeknek a varrása/ragasztása még ok, de a talpa már tök sima, sőt, az egyik át is lyukadt. Mondjuk én azokat sem nagyon ápoltam, ez is látszik rajtuk...

nyikk 2014.11.11. 18:10:05

Most ti tényleg egy vasaltorrú munkásbakancstól élveztek, mert rájöttetek, hogy tartósabb, mint sok csicsa-drága butikos túracipő?:))Vicces.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 18:10:20

@Kara kán: Értem mit akarsz mondani, de azt meg is kell érni ám. Esetemben egyszerűen kizártnak tartom, hogy bármilyen lábbeli, amit én használok, kibírna 10 évet. Nem is okvetlenül mechanikailag, inkább kinézetre. Két év múlva már egy milliméter ép folt nem volna rajta, viszont lenne ott festékcsöpp, lepucolhatatlanul ráragadt ragasztó, stb-stb. Nálam ez így megy sajna. Nem ápolok, hanem használok, aztán ahogy kopik, egyre keményebb, munkásabb kiképzést kap. Aztán meghal. :(

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 18:11:10

@nyikk: Rájöttünk páran már régen. De nem mindenki, különben nem volnának teli a butikok áruval meg néppel... :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 19:47:03

@gchg: Az ortopédus biztos olyan fogorvos -féle rettenetes dolog. Oda nem megyek. Inkább homokba dugom a fejem. Izé... a lábam.

♔batyu♔ 2014.11.11. 19:54:08

@nyikk: Elmondanám, hogy városi motorozáshoz, robogózáshoz (gyalogolsz is) épp az ilyen cípő magasszárú változata a legjobb választás.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.11. 21:56:22

@♔batyu♔: Bizony-bizony! De nem is csak a cipő, van barátom, aki ugyanennek a gyártónak a cordura anyagú, térdvédőbetétes nadrágját használja motorozáshoz.

2014.11.11. 23:53:58

@gchg: Megnéztem az összes eddig ajánlottat, de ezek a legszebbek. Nekem a sarok a gyengém. Mennyi idő alatt kopik el? Mert volt már CAT-em, Meindl-öm és mindet ki kellett dobnom, mert hamar elkopott a sarkuk és nem lehet őket javítani. Plusz mind dög nehéz volt.

sufi 2014.11.12. 08:17:24

Nekem is volt Raichle, sokfajta terepen bizonyított. Kb 10 év után kellett talpat cserélni rajta. 17 év után sirattam el... Anno a kecskeméti gyárból kaptam, itt már nem gyártják, ha jól tudom.

sufi 2014.11.12. 08:21:15

(Böngészgettem most a blogban, nem találtam Carhartt cuccokról írást, pedig szvsz nagyon jók. Mi a véleményed róluk?)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.11.12. 21:30:16

@sufi: Az a helyzet, hogy én Carhartt termékkel még nem kerültem kapcsolatba. Látni láttam, hallottam is róla jókat, de saját tapasztalatom nincs.
süti beállítások módosítása