mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Erős legyen, de könnyű!

2014. november 24. - Gyökösi Attila

Az előző posztomban körbejártam az általam jó ideje használt Blaklader 2310 cipőt. Az azzal szerzett tapasztalatok valóban jók voltak, de sokan írták utána, hogy utcai használatra számukra egy ilyen acélbetétes darab túl nehéz volna. Erre a problémára vagy inkább igényre persze ráéreztek a gyártók is már. Épp ezért mostanában több olyan modell is elérhető, ahol az egyik legfontosabb szempont épp a cipő kis súlya. Persze, miután ezeknek a modelleknek azért továbbra is produkálniuk kell a szabványokban előírt védőhatásokat, mindenféle modern csoda-anyagokat kell felhasználni az elkészítésükhöz. 

Az alábbiakban egy ilyen modellt mutatok be. A forgalmazó jóvoltából most ezt is elkezdtem hordani, bár még csak most, szóval ez nem tartós teszt lesz, hanem csak bemutató.

A cipő a Blaklader 2440 modellje. Ez egy fekete modell, igazából a mai, divatos kosárlabdás-sportcipőkre hasonlít. A modern szabású és díszítésű felsőrész egy szintén jó formájú, vagány és divatos talpra került.

2440-1.jpg

A súly kordában tartása úgy sikerült, hogy a cipőben a védőbetétek nem acélból vannak, hanem a lábujjak védelméről alumínium betét, a talpátszúrás elleni védelemről pedig speciális szintetikus (műanyag) betét gondoskodik. 

2440-2.jpg

A felsőrész alapvetően bőrből készült, de, mint a képen látható, alaposan el van látva a kopásoknak ellenálló 'Duratoe' szintetikus gumi bevonattal a cipőorrnál és a saroknál. A fűzőknél látható mutatós díszítő betétek nem csak az esztétikát szolgálják, hanem a cipő átszellőztetésében is szerepük van. A cipő nem kifejezetten vízálló (legalábbis nem gumicsizma) de a dupla varrásoknak, és a profi ragasztásnak köszönhetően a ráfröccsenő nedvességet, illetve az általános használattal járó vizet, esőt és latyakot jól viseli, nem ázik be, és könnyen is tisztítható. 

2440-3.jpg

A talp nitril anyagú, és természetesen a megszokott módon tartalmazza az EVA anyagú középrészt, amely itt is a rázkódások csökkentésében játszik szerepet. A talp itt is csúszásmentes, és antisztatikus. A modell teljesíti az EN ISO 20345:2011 és az S3 SRA előírásait.

A cipő belső bélése a gyártótól megszokott módon antibakteriális tulajdonságú, ez a kellemetlen szagok kialakulását sokáig megelőzi. Kellően vastag és rugalmas réteg van a talp belső részén a talpátszúrás elleni védelmet biztosító réteg fölött, tehát nincs fura érzése az embernek a kemény talp illetve védőbetét miatt. A sarok rendelkezik a gyártótól megszokott stabilizáló betéttel, amely a láb fixen tartásáról gondoskodik, belül pedig vastagon párnázott. Határozottan kellemes érzés a cipő felvétele.

Összességében nagyon jó benyomást keltett ez a darab, láthatóan korrekt minőségben van összeállítva, jó eséllyel tényleg teljesíteni fogja a gyártótól elvárt és megszokott minőségi szintet.

Abszolút alkalmasnak érzem utcai viseletként való használatra, különösen, hogy tényleg érezhetően könnyebb, mint a jelenlegi acélbetétes cipőm. A Blakladernek van amúgy még ennél is kisebb súlyú védőcipő modellje, ott már a lábujjvédelem is mindenféle ravasz kompozit anyagból készül. Ezeknél a cipőknél az is előny, hogy egyáltalán nem tartalmaznak fémet, így a különböző mágneskapuknál, ellenőrző kapuknál (például repülőtéren) nem jelez rájuk a kapu, nem kell levenni azokat. 

A cipő felépítéséről van amúgy egy gyári videó is:

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr76927771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása