mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Az igazi télikabát

2015. január 13. - Gyökösi Attila

Az ember életébe kellenek igazodási pontok. Még a leglazábbak, a legkevésbé a mások által írt szabályok és előre végiggondolt tervek szerint élők számára is fontos lehet ez. Kell legyen pár olyan belső alapvetés, ami azért mutat valamilyen utat a néha bizony meglehetősen kusza világban. Ezek lehetnek erkölcsi alapvetések, lehet a vélekedésünk az életről. De lehet épp ragaszkodás általunk fontosnak ítélt tárgyakhoz, használati eszközökhöz is. Akár lehet ilyen pont az is, hogy - ha vagyunk olyan szerencsések, és megtehetjük - beszerezzünk egy igazán jó minőségű és minden elvárásunknak megfelelő télikabátot. 

Nos. Aki a cím és a bevezető alapján azt gondolja, hogy én most jól meg fogom mondani, milyen az igazi télikabát, az bizony jól gondolja. Ugyanakkor azért azt belátom, hogy ez a kijelentés az én 'igazi télikabát' elképzelésemet fogja tükrözni. Az én elvárásaimat, a számomra fontos tulajdonságokat. És ez persze nem mindenki számára jelenti ugyanezt. Nézzük hát az én 'igazodási pontom'.

A télikabátok igen széles spektruma rögtön az induláskor legalább két fő alfajra osztható:

  • Az egyik a legfőképp a hideg ellen védő, pihe-puha és meleg kabátok köre, ezek szinte paplanként ölelik körbe a viselőjüket. Ilyenek például a néhány évvel ezelőtt divatos tollkabátok. Nagyok, vastagok, puhák, melegek.
  • A másik csoport a tél többi kihívására is reagál, ezek a hó- eső- jégálló kabátok. Fizikailag ellenálló, kemény és masszív darabok. Nem szakadnak el, nem hasítja ki őket egy kósza szeg vagy tüske.

Az első kategória tényleg olyan érzés, mintha az ember egy nagy paplanba bújna bele. A második viszont sokszor inkább olyan, mintha egy páncélt öltene magára.

Én ez utóbbit kedvelem jobban. Belül persze lehet és legyen is puha és meleg, de a külső réteg bírja a megpróbáltatásokat, egy téli elcsúszás a jeges járdán, egy tüskés bokor, vagy épp egy piszkosabb fal ne okozzon semmilyen látható és pláne maradandó sérülést vagy elváltozást. Vannak ilyen kabátok, akár áruházakban is lelhetünk ilyeneket, főképp a sport- és túraruházatok között. De az igazi megoldást most sem a divatcégek kínálata fogja meghozni... hanem bizony az igazi ruhadarabok szellemiségének utolsó, még köztünk élő képviselői, a minőségi munka- és védőruházatok gyártói. Megtaláltam én már az ezeknek a feltételeknek megfelelő kabátot persze a nyáron, de mindig volt fontosabb helye is a pénznek. Viszont közben tél lett, úgyhogy már muszáj volt beruházni.

4414.jpg

Meg is lett a kabát. A blog olvasói biztos nem lepődnek meg, hogy ez bizony egy Blaklader modell lett. Méghozzá a  4414 'Winter Parka' nevű modell. Ez egy igazi masszív, amolyan harcos (de legalábbis tehetséges ellenálló) modell. 65% poliészter és 35% speciális pamut adja az alapanyagot. A bélés paplan jellegű, nem igazán vastag, viszont ennek ellenére nagyon meleg. A külső réteg impregnált anyagból készül a nedvesség és a csapadék bejutása ellen. Igen jól felszerelt modell, hosszított derék, szélfogó belső mandzsetta, tépőzárral állítható csukló, és természetesen hatalmas kapucni is van rajta. A magas, belülről polár bélésű gallér a kapucnival együtt szinte csak egy kémlelőnyílást hagy szabadon a szemünknél, ahogy egy rendes páncéltól ez el is várható. Nyolc külső és egy sereg belső zseb található rajta, általában zsebfedővel és cipzárral. Az első zsebek ráadásul szintén polár bélésűek, a kezünk kesztyű nélkül is nagyon jó melegen tartják.

4414-3.jpg

Az a fekete a zseb öblében bizony polár! 

4414-1.jpg

Kettős varrás, fém Blaklader patentok...

4414-2.jpg

és professzionális fémkocsis YKK cipzárak.

De ezek csak a katalógus-adatok. Az igazán különleges dolgok nincsenek külön leírva, ezek csak felpróbáláskor derülnek ki. Ilyen például a cordura jellegűen ellenálló, fekete, meglehetősen erős és bizony elég komoly tartású szövet használata a vállon, a karok külső oldalán és a kabát alján. Ezek a betétek tényleg nagyon erősnek és ellenállónak tűnnek, és könnyen tisztíthatóak is. A kabát talán ezeknek a betéteknek köszönhetően is, amolyan 'megáll a sarokban üresen is' kategóriájú. Valóban olyan érzés magunkra ölteni, mintha valami kommandós viseletet vennénk fel. Érezni, hogy ha ebben kilépünk a sarkvidéki télbe, nincs az a yeti, aki elbánhatna velünk.

A kidolgozás parádés, a varrások bivalyerősek és szépek is, a cipzárak, patentok, tépőzárak hihetetlenül jól átgondoltak. Sokszor csak használat közben döbbenünk rá, hogy egy-egy elsőre furcsa megoldás mennyire zseniális.

Szóval számomra ez tűnik az idei év IGAZI TÉLIKABÁTJÁNAK. Érdemes lehet megnézni élőben is. Persze rajtam erre nem lesz mindenkinek lehetősége, de a forgalmazó szívesen segít...

Ui: Persze a tél nem csak kabátból áll. Épp ezért beszereztem pár 295 (!) grammos hosszú ujjú pólót (3339) is, szintén a Blakladertől. Döbbenet, milyen melegek, nem is gondoltam volna... érdemes ezekre is vetni egy pillantást, vagy inkább érdemes megtapintani, mert egészen más dimenzió, mint a megszokott pólóké...

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr267071849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása