mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Akció minden mennyiségben

2015. március 27. - Gyökösi Attila

Az izlandi természet bizony rideg és kemény. Időnként maga a közlekedés sem egyszerű. Azonban, míg nálunk megszokott, hogy az első pár centis hóréteg közlekedési káoszt okoz, arrafelé ez nem fordul elő. Az ott élők megszokták a változó, de többnyire elég cudar időjárást, és alkalmazkodtak is hozzá. Nem meglepő, hogy az izlandiak közül sokan mestereivé váltak a speciális közlekedési módoknak: ATV-k, helikopterek, terepmotorok vagy épp motorosszánok, de akár a vadvízi evezés is mindennapos arrafelé.

1200x482_winter2_2015_original.jpg

Korábban elsősorban a mindennapi élet biztosítása és a veszélyhelyzetek elhárítása érdekében használták ezeket a speciális közlekedési módokat. Az ottani mentőszolgálatok és a katonaság hatalmas tapasztalattal rendelkezik közúton megközelíthetetlen helyek elérésében. Az idei Blaklader katalógusban láthatunk néhány Izlandon készült helikopteres képet is. Az ezeken látható gépek és emberek azonban már nem csak hivatalos szervezetekhez tartozhatnak, ugyanis a szigetben rejlő lehetőségeket felfedezték az extrém utazások és kalandok iránt érdeklődő turisták is. A szigeten az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a turisták száma, és mára már természetes, hogy a szélsőséges túrák vezetése komoly üzletet jelent a helybeliek számára. Egyre nő a helikopteres, quados, motorosszános túrák száma.

quadbikesatv-11.jpg

Ez a "kis" sziget nem annyira kicsi, mint egyesek gondolják. Izland területe 10%-al nagyobb, mint Magyarországé. A sziget partjai mentén közlekedésre alkalmas körgyűrű található, ez 133 mérföld hosszú, de nem teljesen befejezett. Azonban a sziget belső részein sok helyen szinte sosem jár ember, ezeken a helyeken a hómezők és a havas hegyek között vízmosások, lávafolyamok, gejzírek, és persze sziklák, tűzhányók találhatóak. Ez persze kihívást jelent az ilyen viszontagságok iránt érdeklődők számára. Kezdetben lovakkal, síléccel és persze gyalog lehetett csak bejárni ezt a vidéket. De ahogy a lovakat elkezdték felváltani a négykerék-meghajtású terepjárók, terep motorkerékpárok, ATV-k, motoros szánok és helikopterek, ahogy egyre több utat találtak itt, az extrém élmények gomba módra szaporodtak. 

356591_2049_preview.jpg

A számtalan látnivaló közül az alábbiak talán a legérdekesebbek:

  1. Leereszkedés egy alvó vulkán kürtőjébe
  2. Búvárkodás a Silfra-repedésben
  3. Motoros szánon lovagolni gleccser fölött
  4. A hóolvadáskor keletkező olvadékvíz-folyamokon való rafting
  5. Quaddal átkelni az épp hogy megszilárdult lávamezőkön.

54a6a657d9693.jpg

horse-riding-and-atv-tour-0.jpg

silfra_384.JPG

highlandtaxi03.jpg

Az izlandi időjárás híresen változékony, egy helyi mondás szerint "ha nem tetszik az időjárás, várj öt percet". Az igazi extrém kalandokhoz amúgy is hozzátartozhatnak az extrém időjárási körülmények is, ráadásul azért minden évszakban számíthatunk napsütéses időszakokra is. Aki teheti, és érdeklődik az ilyen jellegű programok iránt, ne habozzon! Néhány megfelelő Blaklader ruhadarabot kell csak bedobni egy táskába, felülni egy repülőre, és máris ott állhatunk életünk legnagyobb élménye előtt...

volcano-tour-by-helicopter.jpg

A képek az Iceland Tours és az Extreme Iceland oldalairól valók. Jó ajánlataik vannak, érdemes böngészni kicsit a honlapokat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr377309002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2015.03.27. 10:32:22

@pythonozok: Nem új. Üdvözlünk itt nálunk, gyere máskor is, jó volt beszélgetni veled. :)
süti beállítások módosítása