mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Kemény szakmák - 145 m magasan a fjord felett

2016. március 23. - Gyökösi Attila

A különböző magas épületek állványait építő munkások munkája általában sem unalmas. Minden építkezés, minden épület más-és más. De sorozatunk következő részének szereplője, Dick Norbäck a legtöbb állványozó munkásnál különlegesebb helyeken dolgozik.

h_logalandsbrua_12_september_2014_03_1.jpg

Dick egyik legnagyobb munkája a Norvégiában található Narvik melletti Hålogalands híd állványozása. Ez a híd bátran beleillik a mostanság divatos "ki tud nagyobb, hosszabb, és különlegesebb hidat építeni" verseny résztvevői közé. És ahogy már megszokhattuk, mind műszaki megoldásaiban, mind a földrajzi elhelyezkedésében egyedülálló. (Persze a hozzá hasonló hidak általában mind abszolút egyedi megoldásokat használnak, messze nem típustervek alapján készülnek.) A híd az európai E6 autópálya-hálózat része lesz. Jelenleg az út megkerüli a tengeröblöt, de ezt az utat már kinőtte a forgalom. Az új híd nyílegyenes utat teremt Narvik városa és az északibb területek között. 

Az állványzat a Rombaks fjord fölött áll, a legmagasabb pontja 145m-el a felszín fölött található. Dick régi állványépítő dinasztia sarja, a területen több olyan híd is áll, amelyek építésében a családja tagjai közreműködtek. A magasban folyamatos a szél, és persze nincs is túl meleg. Azonban Dick elmondása szerint az ilyen állványozási munkáknál az időjárásnál jóval komolyabb tényező a talaj minősége és stabilitása. Ekkora állványzatot csak nagyon körültekintő tervezés után lehet megépíteni, néha az állványzat tervezése az építendő épület vagy híd tervezésével vetekedő mértékű kihívás. 

A munka mindenképp veszélyes, mert bár a szükséges védőfelszereléssel minden dolgozó rendelkezik, de a változó erejű széllökések, és az állványzat komplex volta, nagy súlya mindig okozhat hirtelen bekövetkező változásokat. Az itteni munka a meglehetősen nagy fizikai megterhelés mellett folyamatos figyelmet is igényel. A munkások az állványzat rezgéseit, a csöveknek ütődő szerszámok keltette hangokat is jól ismerik. Épp ezért észreveszik a szerkezet legkisebb változását is.  Bár az északi országok munkavédelmi kultúrája talán a legfejlettebb Európában, azért abban, hogy  komoly baleset nem fordul elő, nagy szerepe van annak is, hogy ezek a munkások tényleg hihetetlen profik, és többük valóban generációkra visszamenőleg a magasépítés és az állványozás szakértője.

Az elkészült építmények azonban minden esetben kárpótolnak a fárasztó munkáért, ráadásul ezek valóban nem rövid életű alkotások, adott esetben Dick még az unokáinak is mesélheti majd, hogy ebben a hídban bizony az ő munkája is benne van.

A híd a tervek szerint 2017 évben kerül átadásra, és így fog kinézni:

halogalandsbrua8.jpg

tények

Név: Dick Norbäck. 
Életkor: 47. 
Város: Skene. 
Foglalkozása: Állványépítő specialista 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr478511146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása