mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Kemény szakmák - az igazi heavy metal

2016. március 30. - Gyökösi Attila

A speciális munka- és védőruhák egyik legfontosabb alkalmazási területe a forró fémekkel foglalkozó üzemek köre. Persze a megfelelő munkaruha mindenhol fontos, mégis vannak olyan speciális igénybevételt jelentő helyek, ahol nélkülük maga a túlélés sem lenne egyszerű.

Egy kovácsüzem forró, fülledt és zajos. Belül épp ilyen az osztrák Stubai szerszámgyár kovácsműhelye is. A védőöltözetbe burkolózó mesterek vörösen izzó vasdarabokat helyeznek az üllőkre, a hidraulikus kalapácsok alá. Közéjük tartozik Herbert Gleirscher.

vas1.jpgA Stubai szerszámgyár 1960-ban alakult. Azonban a gyárnak otthont adó csodás környezetben már a XIV. század óta bányásznak vasércet, és persze kovácsműhelyek is alakultak, az egyik első erről tanúskodó írásos emlék 1420-ból származik.

vas7.png

vas6.png

A munka persze itt sem különbözik a többi kovácsműhelyben tapasztaltaktól. A különbség inkább akkor érzékelhető, ha kívülről nézzük a gyárat. A gyár ugyanis a már korábbi posztunkban is bemutatott lélegzetelállító Stubai gleccser és a híres síparadicsom mellett fekszik. A környék abszolút turista mágnes, ugyanakkor otthona a kovácsolásnak, a kis méretű, precíz szerszámok készítésének.

stubai-werkzeug-firma-fulpmes.jpg

vas5.jpg

Herbert a legkritikusabbnak az időt tartja a munkájában. Mindent nagyon gyorsan kell csinálni, hiszen az izzó munkadarab hamar lehűl, márpedig ilyenkor már nincs mit tenni, a technológiai előírás szerint ilyenkor minden indul elölről, a félkész munkadarab megy vissza az alapanyagok közé. „Nem lehet pihenni egy kicsit sem, mert akkor lehet minden baj ” mondja nevetve. „Ez egy nehéz és veszélyes munka. A legfontosabb a tudás és tapasztalat. Ez a munka nem az a fajta, amit egy gép vagy robot bármikor át tud venni az embertől. Sokféle speciális terméket készítünk, ezek mindegyike kicsit más bánásmódot igényel. Ez nekünk már a fejünkben és a kezünkben van. Persze idővel megtanulható, de a gyakorlat és a saját tapasztalat nagyon-nagyon fontos. Épp ez, ami a nehézsége ellenére fantasztikussá teszi ezt a munkát.

A megfelelő munkaruha természetesen elengedhetetlen. Ez bizony egy meleg, izzadt és piszkos szakma, a zaj hatalmas és folyamatos. Így a tartós és kiváló minőségű ruházat hihetetlenül fontos. Az üzemben mintegy 150 szakember dolgozik, sokuk régi kovácsdinasztia leszármazottja. Ezért is lehet ilyen sikeres ez a vállalat, hiszen a kor elvárható technikai és mérnöki szintjén álló terveket a hagyományokkal tényleg együtt felnőtt munkásokkal tudják formába önteni és kovácsolni. Herbert Gleirscher szenvedélyesen szereti amit csinál, de azt is bevallja, hogy ha nem ezek előtt a lenyűgöző hegycsúcsok között élne, azért nem lenne ilyen boldog és lelkes.

vas2.jpg

Tények

Név: Herbert Gleirscher
Életkor: 49
Város: Neustift Stubaital
Munkaadó: Stubai
Foglalkozás: Szerszám készítő / technikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr308528236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása