mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Azok a bizonyos piktogramok...

2014. július 27. - Gyökösi Attila

Egy ruházattal foglalkozó blog nyilván át kell essen a ruhák címkéin található piktogramok bemutatásán és magyarázatán. Ha még ráadásul munka- és védőruházatról van szó, további ismertetni valót jelentenek a különböző védelmi osztályokat és szabványokat jelző ábrák is.

mos4.jpg

Elsőként a mosás, tisztítás, vasalás lehetőségeit és ajánlásait jelző, jól ismert ábrákat nézzük át. Ezeket ugyan sokszor és sok helyen láttuk már, azonban egy rövid felfrissítés talán nem árt:

folteltavolito_kisokos.jpg

Ez alighanem egyértelmű és áttekinthető. A modern ruházati termékek általában több anyagból állnak, ezért a tisztításuk sem mindig egyszerű. A szintetikus anyagféleségek sokszor érzékenyek például a hőmérsékletre. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a mai, modern mosószerek használatakor már jóval kevésbé indokolt a magas hőmérsékleten való mosás.

Általánosságban elmondható az is, hogy 60°C feletti hőmérsékleten a legtöbb hagyományos textil szálszerkezetében és anyagában is történnek változások, és ezek mindenképpen a ruházat élettartamának a csökkenéséhez vezetnek. ( A ruháknak bizony nem tesz jót a mosás, ezt fejben kell tartsuk.)

Épp ezért a 60°C feletti mosás mindenképp és általánosan kerülendő, de az ajánlott hőmérséklet még alacsonyabb is, inkább a 40-50°C környékén van. Megfelelő mosószerrel ezen a hőfokon is jó eredményt érünk el, a ruházat pedig hosszabb élettartammal hálálja meg a gondoskodást. 

A modern, lélegző anyagok (Cordura, Gore-tex és társaik) különösen kényesek, hiszen a lélegző tulajdonságukat biztosító membránok hihetetlenül kicsik. Ezeknél a ruházatoknál mindenképp kövessük a gyártó előírását, és a tisztító/mosó szerek és anyagok közül is olyat válasszunk, amelyik direkt ezekhez a textíliákhoz ajánlott. Ezek a textilféleségek sokszor gyárilag impregnáltak, azonban ez a víztaszító bevonat idővel (néhány mosás után) eltűnik a felületről, ilyenkor ezeket meg kell újítsuk, ha a ruha eredeti tulajdonságait szeretnénk élvezni. 

mos1.jpg

A kereskedelemben sokféle termék kapható erre a célra, például a Grangers, a Holmenkol vagy épp a TOKO gyártmányai, de sok más gyártó is van. 

A mosás témakörét tehát kipipáltuk. A következő poszt bonyolultabb és hosszabb lesz, hiszen a munkavédelmi ruházat különböző EN-ISO szabványokat jelző piktogramjai sokkal bővebb területet ölelnek át.

mosogep.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr426548823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása