mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Vikingek, birkák, lovak

2015. március 22. - Gyökösi Attila

A Blaklader új katalógusáról már írtunk néhányszor. A katalógusban találunk pár képet farmerekről is, ez évben főképp combig birkák tengerében álló tenyésztőkről. A képek persze Izlandról származnak. Ezek a tenyésztők pedig jó eséllyel viking felmenőkkel is rendelkeznek. A legtöbbünknek a vikingekről nem feltétlenül az állattenyésztés jut eszünkbe. Pedig a harcias északi hajósok nem csak a háborúhoz értettek... 

1200x482_garden_2015_original.jpg

Manapság Izland az egyike azon kevés országoknak, ahol a juhok száma meghaladja az emberekét. Azonban a haszonállatok, és általában a nagy testű emlősök a szigeten nem őshonosak. Amikor a vikingek először érkeztek Izlandra a 870-es években, bizony meglehetősen kihalt kopár tájjal találkoztak. Az egyetlen nagyobb méretű szárazföldi emlős ekkoriban a sarki róka volt. Így az élethez szükséges munka- és táplálék állatokat - lovak, szarvasmarha, kecske, juh és baromfi – a vikingek szállították át a szigetre. Ahogy az lenni szokott, a hasznos szállítmánnyal együtt áthurcolták a patkányokat és egereket is.

Az akkor betelepített lovak mai leszármazottai, a izlandi pónik ismertek lehetnek egyedülálló járásmódjukról és az izlandi mondákból is. De talán nem sokan tudják, hogy az áttelepített izlandi juhok, marhák és kecskék is elszigetelten fejlődnek immár évszázadok óta, és eközben bizony egyedülálló változatokká módosultak. De nem csak a külső jegyeik vagy épp néhány tulajdonságuk módosult, hanem a betegségekkel, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességük is. Az elszigetelt környezet nagyon sok hatástól, betegségtől megkímélte ezeket az állatokat, így azok természetes védekezőképessége bizonyos esetekben el is veszett. Ezt már évszázadokkal ezelőtt felismerték az ország vezetői, épp ezért behozatali tilalmat rendeltek el mindenféle haszonállatra. Ez manapság is érvényben van, az izlandi hatóságok fenntartják a szigorú elszigeteltség politikáját, a szigetre nem lehet máshonnan állatokat bevinni, és a szigeten honos állatokat sem lehet el- majd visszaszállítani (például egy kiállításra). A behozatali tilalmak és korlátozások nem csak az élő állatokra, hanem bizonyos esetekben a húsra is érvényesek. (Ez is egy részét képezte a nemrég nagy port felvert izlandi döntésnek arról, hogy inkább kívül maradnak az EU szövetségén, hiszen a teljes jogú tagság esetén nehéz lett volna fenntartani a behozatali tilalmakat vagy kvótákat.)

A juhok messze a leggyakoribb haszonállatok, a 80-as években még félmillió példányt tartottak, elsősorban a húsukért. Állami szintű döntés volt, hogy a lakosság lehetőleg minél nagyobb arányban helyi forrásból származó húst fogyasszon. Ez a távoli földrajzi elhelyezkedés miatt is fontos, Izlandra és Izlandról mindent messziről és messzire, vagyis drágán lehet csak szállítani. Az izlandi gazdák által megtermelt húst a leggazdaságosabban helyben lehet elfogyasztani.

A sziget lakói ki is veszik a részük a húsevésből. Az 1980-as években az izlandiak átlagosan 45 kiló birka- és bárányhúst, 10 kiló marhahúst, 5 kiló sertéshúst és 5 kiló csirkét fogyasztottak egy évben. A legtöbb birka kis családi gazdaságokban található, a sertés és a csirke viszont már arrafelé is a nagyüzemi termelésből származik.

Mostanában kisebb forradalom megy végbe az izlandi konyhákon. Csökken a birka- és a marhahús fogyasztás, nő sertés és csirke aránya. A juhok száma gazdaságokban komoly mértékben (40-50%) csökkent, és a mezőgazdaság - sokak bánatára - Izlandon is az iparosodottabb, nagyüzemibb termelésre és az abban jobban előállítható állatokra áll át.

Ruházati blogként persze felmerül a kérdés, hogy vajon a vikingek viselték-e a manapság ismert és kedvelt izlandi gyapjúból készült pulóvert?

Sajnos a válasz lehangoló, hiába jelennek meg a szemünk előtt a szarvakkal díszített bádogsisakban, felsőtestükön combig érő, geometrikus mintákkal ékes pulóvereket viselő harcosok, a valóságban a vikingek csak táplálékállatokként tekintettek a juhokra. Ráadásul a ma oly népszerű izlandi pulóverek nem is tekintenek túl nagy múltra vissza, csak az 1950-es években jelentek meg, és csak akkor kezdtek ismertté válni. Mindenesetre szépek:

loop1.jpg

A pulóveres kép a desingoficeland oldaláról való.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr957290749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása