mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Bemutató - Blaklader 1959 nadrág

2014. július 21. - Gyökösi Attila

Az már a korábbi írásainkból is kiderülhetett, hogy igencsak kedveljük a tartós és masszív ruhadarabokat. Egyrészt, mert bármikor érkezhet egy meteor, amelyik romos sivataggá változtatja a helyet ahol mindennapjainkat éljük, másrészt mert ezek a nadrágok tartósak és szépek is. És ezek az előnyök nem csak akkor lesznek fontosak, amikor versenyt kell fussunk az éles sziklákkal borított sivatagban az utolsó működő kúthoz... Az erre alkalmas ruhákra és cipőkre persze nem annyira a plázák divatbutikjaiban fogunk bukkanni. Vannak erre jobb beszerzési források, nevesül a munkaruhákat forgalmazó üzletek. Egy ilyen kereskedésből származik a mai posztunkban bemutatott darab is, amely, mint látni fogjuk, meglehetősen közel jár a tökéletes "strapa-farmer" címéhez.

n12.jpg

A nadrág a svéd Blaklader gyártmánya. Cikkszáma 1959-1140-8900, ami eleve jót jelent, hiszen az 1959-es év a Blaklader alapításának éve, és az eddigiek alapján ezt a számot akár cikkszámként, akár díszítésként általában a legtartósabb ruhadarabok kapják meg, amelyekre maga a gyártó is büszke. A nadrág Cordura-denim kombinált anyagból készül. (Az anyag-összetételről, még lejjebb olvashattok a keretes részben.)

post_169912_20140506205034.jpg

Ez a modell a modern munkásnadrágokhoz viszonyítva meglehetősen szolid kinézetű, nyilván nem véletlen a gyártó által is használt "Urban Trouser" megnevezés, kinézetben valóban nem lóg ki a ma használatos sokzsebes utcai nadrágok közül. Persze sokkal többet tud azoknál, de erre még visszatérünk később. A színe sötétkék, sötétebb talán a ma divatos farmerekénél, közelebb van az eredeti indigókék színhez.

n8.jpg

A gyártó többi nadrágjához hasonlóan ebben a modellben is van mód térdvédő elhelyezésére, azonban ez a nadrágszár belső oldaláról helyezendő be, tehát ha nem használjuk, akkor kívülről nem látszik a térdvédő számára kialakított zseb. Utcán erre nincs is akkora szükség, bár például motoros nadrágként használva jól jöhet ez a funkció, épp úgy mint mondjuk gördeszka vagy BMX használat közben is. Merthogy egy ilyen nadrág kiválóan alkalmas mindenféle extrémsport űzésére is. Használják is ilyesmire sokan.

 Első benyomások:

Az első felpróbáláskor rögtön feltűnik pár dolog:

Az első talán az utcai nadrágokhoz képest mindenképp sokkal erősebbnek érződő anyag. Ez párosul a szinte esztétikai élményt nyújtó varrásokkal, amelyek ennél a modellnél háromszorosak. Az anyag tapintásra és érzetre jóval simább, "csúszósabb" mint egy hagyományos farmeranyag. A második, hogy ez a nadrág bizony meleg. Ez nyilván a vastag, 375g/m2 alapanyagnak is köszönhető, de sokat számít a sok zseb is, hiszen minden zsebnél dupla, vagy akár tripla anyaggal számolhatunk, és a zsebek mögött, vagy épp a térdvédőknél is van plusz textil belül. A vastag anyag ellenére a nadrág nem kemény, nem rideg. Ugyanakkor, ha nekidőlünk egy érdesebb vagy éles felületnek, vagy épp egy durvább felületre kell leülnünk, érezhetően "kisimítja" annak egyenetlenségeit, mintha egy masszív kárpitréteg borítaná.

n7.jpg

Tripla varrás, szegecsek, igényes kivitelezés...

A háromszoros varrásnak jelentősége van, ugyanis az így varrott modellekre a Blaklader élettartam garanciát vállal. Tehát ha a varrás "enged el", akkor a vásárlás idejétől függetlenül érvényes rá a garancia. (Persze ha savba mártjuk, vagy elvágjuk, az azért kizáró ok.) 

A zsebek kialakítása meglehetősen okosan van kitalálva. Aki, -hozzám hasonlóan- még nem hordott ilyen combzsebes nadrágot, de szereti a zsebében tartani a telefonját, kulcsait, egyéb dolgait, hamar megkedveli. A zsebek ugyanis kézre esnek, jó méretűek és jól zárhatóak (van tépőzáras és cipzáras is köztük). És ami a legjobb, hogy ha leül az ember, nem nyomják a fenekét meg a combját a bennük lévő tárgyak, amik a normál nadrágzsebek esetén bizony mindig problémát okoznak. Olyan járulékos előnyök is vannak, mint például a combzsebben tartott telefon simán elővehető akár kocsiban ülve is, ami a hagyományos zsebek esetén sok tornamutatványt igényelne. 

n13.jpg

A telefonzseb nagy találmány, de mellette is van használható zseb, és az egész mögött egy mély cippzáras zseb is található... és akkor ez még csak az egyik nadrágszár volt...

Címke mustra:

Egy ruhadarabról sokat elárul a belevarrt címke. Az ezen a blogon megjelenő írásoknak, bemutatóknak is fontos része lesz ennek bemutatása. Nemsokára tervezünk egy teljes piktogram ismertető posztot is.

n10.jpg

Ezt a címkét találjuk a nadrágba varrva.

Igen, jól látjátok, felül a második sor kapcsán rögtön tisztázni is kell valamit. Bizony, ez a modell a gyártó Srí Lanka-i üzemében készült...

Azonban ebből nem szabad gyors következtetést levonni, ugyanis a Blaklader valóban saját tulajdonú üzemekben dolgoztat, amelyek teljes vezetősége, a menedzsment és a minőség ellenőrzés is svéd.

Ráadásul a gyár külön hangsúlyozza, hogy csak képzett munkaerőt alkalmaz, a térségben megszokottnál jóval magasabb bért fizetve. Több arrafelé gyártató világcéggel szemben sem kizsákmányolás, sem gyermekmunka szóba sem kerülhet. Az üzem az ISO 9001, ISO 14001 és az SA 8000 szabványok szerint minősített, és erre a Blaklader okkal lehet büszke!

Az SA 8000 egy önkéntesen vállalható nemzetközi szabványrendszer, amely szabályozza a termelési körülményeket több kulcsfontosságú területen. 

Ezek a:
Gyermekmunka kizárása,
Kényszermunka kizárása,
Egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítása, 
Az egyesülési szabadság és a kollektív béralku lehetősége,
Megkülönböztetés kizárása (vallási, faji, nemi)
Fegyelmi eljárások szabályozása,
Munkaidő rögzítése, és más ehhez kapcsolódó jogok biztosítása.

 

Szóval, ennyit a címke tetejéről. Amúgy viszont a piktogramok nem elrettentőek, 85 fokon mosható, 150 fokon vasalható, 60 fokon géppel is szárítható. Fehéríteni ugyan nem szabad, de ez nem is állt szándékomban. 

n6.jpg

A nadrág persze gombos sliccű, ahogy az egy rendes farmertől elvárható...

Erő és tartósság:

És amit már említettem: Ez a darab sokkal, nagyon sokkal erősebb és ellenállóbb a hagyományos farmeranyagoknál. Hogy mennyivel? Az új szövetkombinációnak köszönhetően ez a nadrág négyszer nagyobb szakítószilárdságú, mint egy hagyományos márkás farmer. Konkrétan ez azt jelenti, hogy egy ilyen nadrág bizony valóban évekig hordható, a használat szinte nem is látszik rajta. A már említett Martindale teszt alapján ez az új anyag 300.000 ciklus feletti értékeket ért el, szemben a hagyományos márkás farmeranyagok 30-50.000 ciklusos értékével. (Többet a neten olvashattok a Martindale tesztről, mondjuk itt, vagy itt.) Nem mellékesen ez az eredmény a mosások számától függetlenül alakul, szemben a hagyományos farmerszövetével, amelyik 50 mosás után már csak fele olyan kopásálló, mint új korában volt. 

A modern nadrágok, különösen ha tényleg sokat kell elviselniük, kombinált anyagokból készülnek. A pamut (cotton) az alap, és ehhez társul valamilyen szintetikus szál. Esetünkben ez Cordura, ami a DuPont fejlesztése. Ez egy olyan speciális nylon anyag, amely erős, rugalmas, kopás és szakadás álló. Ezt úgy érik el, hogy az anyag a felületén a gyártás közben forró levegővel érintkezik, és ez erősebb felületet eredményez, érintés szempontjából pedig hasonló lesz a durva gyapjúhoz. Ennek köszönhető, hogy az anyag teljesen vízálló és fizikailag is ellenálló lesz. A szintetikus szálak részaránya határozza meg a ruhadarab tulajdonságait. Esetünkben ez 88% pamut és 12% Cordura. Így megfelelően ellenálló, de még kellemes, "textilszerű" tapintású anyagot kapunk. 

 

Egyelőre úgy tűnik, van egy nadrágom, amelyikkel bátran ugrálhatok sziklás lejtőkön, vethetem magam tüskés bokrokba, és ha ezek után leporolom, akár az operabálba is simán beengednek vele.

Természetesen a puding próbája az evés, hogy ez a nadrág valóban teljesíti-e a várakozásokat, az később derül ki. Egyelőre még az elején vagyunk a közös útnak, de az eddigi tapasztalatok jók, és úgy tűnik, ez a közös út nem is lesz olyan rövid... 

n3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr706528943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása