mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

Kemény szakmák - a felvonók doktora

2016. március 16. - Gyökösi Attila

Blaklader sorozatunk második írásában megint csak olyan helyre látogatunk, ahová mások általában pihenni és kikapcsolódni járnak.

Christian Reimair technikusként dolgozik az ausztriai Stubai gleccser felvonójánál. Ez egész éves munka, a felvonók télen-nyáron üzemelnek. Christian feladata a síelni vágyók és a turisták biztonságos mozgásának biztosítása. Ebben a felvonók felügyelete, az apróbb hibák elhárítása épp úgy benne van, mint a komolyabb karbantartások, akár az oszlopok és a kötélzet időszakos cseréje is.

stubai-glacier_1.jpg

A Stubai gleccser sípályái összesen mintegy 43 km hosszúak, megközelítésüket 22 különböző felvonó teszi lehetővé. A sípályák szeptembertől májusig üzemelnek, de a kezelők persze a fennmaradó három hónapban sem pihennek, hiszen a felvonók egy része ilyenkor is üzemel, és a komolyabb karbantartásoknak, az éves nagyszervizeknek épp ilyenkor jön el az ideje.

stubai-glacier-piste-map-large.jpg

Christian elmondása szerint a legfontosabb annak biztosítása, hogy folyamatosan tudják utaztatni a síelni vágyókat. Fontos, hogy van egy megszokott tempó, ahogy ő mondja "egy áramlás" amivel dolgozni kell. A szezonban nagyon nagy a terhelés, nagyon sokan látogatnak a síközpontba, ha figyelmetlenségből, vagy műszaki hiba miatt feltorlódik a tömeg, az mindig problémaforrás. A gépek és felvonók tökéletes állapota tehát alapkövetelmény. Csakúgy, mint az előző írásunk turbinakezelőjénél, itt is kialakult egy olyan érzék a műszakiakban, amivel szinte már a megjelenése előtt képesek lokalizálni egy meghibásodást.

stubai-glacier.jpg

1258702647d_ski-camp_areal.jpg

Egy átlagos napon mintegy 7000 ember használja a felvonókat, de a téli csúcsszezonban ez a szám akár a 11000 főt is elérheti. Christian és kollégái azon dolgoznak, hogy ez az embertömeg mindenkor biztonságosan utazhasson a felvonókon. 

720x300_christian_startpage_banner.jpg

image_1.jpg

Ő és kollégái persze már ismerik az alpesi környezetet, tudják mit várhatnak, mitől kell tartani, és mi az, ami a munkájukat nem befolyásolja. Például, a lavinák robbanásszerű hangja az év bizonyos részében mindennaposnak mondható, azonban ezek nem a hegyek síelésre használt részén keletkeznek, és bár a turistákat néha megriasztják, de nem jelentenek veszélyt. "Ez is része a mindennapi életünknek."

A szikrázó havon síelőket és a kék ég alatt fehérlő pályákat bemutató képek általában szép és csendes időben készülnek. Mondanunk sem kell, hogy a hegy nem mindig ilyen. A technikusoknak, karbantartóknak pedig folyamatosan dolgozniuk kell, sőt, minél cudarabb az időjárás, annál nagyobb az esélye egy-egy hirtelen fellépő meghibásodásnak. A teljes komplexum szintkülönbsége majd 1500 méter, rossz időben gyorsan ott teremni valahol sokszor nem egyszerű.

A sícentrum területe egyre nagyobb, az új síliftek épülnek, a turizmus évről évre nő a Stubai gleccseren. Bár az alacsonyabb területeket borító hó elolvadása után - a nyári hónapokban - a síelők elmaradnak, de megjelennek helyettük a túrázók, akik szintén a hegyek szerelmesei. Így tehát a szezon igazából egész évben tart. Maga Christian is sokat járja ilyenkor a hegyeket. "Én Fulpmes-ben élek. Ez mintegy 20 km-re van a munkahelyemtől. A nyári hónapokban, amikor csak tehetem, a hobbimnak élek, a hegyen termő gyógynövényeket és fűszereket gyűjtöm. Ez nálunk afféle régi családi hagyomány. Ezeket a növényeket egyfajta sajátságos "indiai orvosláshoz" használjuk, segítenek, ha nem tudunk aludni, vagy ha más, fizikai vagy lelki problémánk van. A növényeket szárítjuk, néhányból kenőcsöket és krémeket készítünk, hasonlóan mint a természetközeli népek."

Christian élete tehát ötvözi a modern technológia és a természetközeli hagyományok ismeretét és elfogadását. Fulpmes, vagyis a hely ahol él, irigylésre méltó, különösen nyáron az. Ennél közelebb a természethez és a hegyekhez tényleg csak a jetik élhetnek:

fulpmes-sommer.jpg

És ilyenkor bizony máshogy mutatnak a felvonók is. Az ember tényleg kedvet kap a növénygyűjtéshez:

stubaisommer.jpg

tények:

  • Név: Christian Reimair. 
  • Életkor: 55. 
  • Város: Fulpmes, Ausztria. 
  • Munkaadó: Wintersport Tirol. 
  • Foglalkozás: Cable car technikus. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr488476388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hordalek 2016.03.17. 12:01:33

Miért nem valami magyart kérdeztetek? Biztos dolgoznak ott is.
Hogy hol lelhetők fel biztosan, azt nem írom, mert moderálás lesz belőle :)
süti beállítások módosítása