mert a ruha nem csak divat...

Mindent kibíró ruhák

A legjobb ruházati reklámok

2015. február 23. - Gyökösi Attila

A nagy divatcégek ontják magukból a reklámfilmeket. Láthatjuk őket a tévében, a mozikban a filmek előtt. A legtöbbre persze már néhány nap múlva sem emlékszünk. Vannak azonban olyan darabok, amelyek akár évek múltán is beugranak, ha mondjuk meghalljuk a bennük szereplő betétdalt.

Ezeknek a reklámoknak a jó része általában nem is a konkrét termékről szól, hanem amolyan életmód, vagy inkább imidzs reklám. Azt próbálják sulykolni a leendő vásárlókba (vagyis belénk), hogy amennyiben az általuk ajánlott terméket válasszuk, milyenné válhat az életünk, mennyit nőhet az értékünk más emberek szemében, mennyire más lesz a megítélésünk a külvilág részéről. És hát valljuk be: kellemes idea azt gondolni, hogy mondjuk egy nadrág megvásárlásától jóképű és magabiztos szívtipróvá válhatunk.

levis501.jpg

Ennek a műfajnak szerintem koronázatlan királya a kategória teremtő Levis 501 nadrágot bemutató reklámok sora. Általában évente készültek ilyenek, de néha egy évben több is. Jellemzőjük volt a zene, vagyis egy-egy ikonikus, mindenki által ismert korszakos slágerre épültek, általában az arra jellemző kor- és eseményábrázolásokkal. Utólag, egymás után végignézve érdekes látni, hogy a gyártó épp melyik tulajdonságot, vagy milyen, a nadrágon történt változtatást, fejlesztést tartott abban az évben bemutatásra érdemesnek.

Nézzünk is végig párat: 

1985:

1987:

1988:

1989:

1990:

1991 (jó év volt...):

Az divatok persze változnak, így sajnos a reklámok is. Volt azért a későbbiekben is néhány érdekes darab, ezeknél a klasszikus képi világ, a 'történetmesélés' még megvan, azonban a zene már jóval modernebb:

1994

1995 - ez ráadásul egy páros darab, az érem két oldaláról... :

Igazából azt hiszem ezzel a videóval zárom is a sorozatot. Igaz, azóta is készülnek folyamatosan reklámok, de ezek bizony már messze nem hozzák ugyanezt a színvonalat. Technikailag, filmes szempontból persze abszolút rendben vannak, de a témaválasztás, a képi világ és persze a zenék nyomába sem érnek a fenti klasszikusoknak.

Igaz, a reklámozott ruhadarabok sem a klasszikus nadrágok már, hanem az épp aktuális divatos modellek. Arról már írtunk itt a blogon többször, hogy manapság a klasszikus farmerek tulajdonságait biztosító nadrágokat nem a mega-divatcégekké vált ruházati vállalatok választékában kell keresni, hanem bizony a minőséget továbbra is mindenek fölé helyező munkaruházati cégeknél.

A már bemutatott svéd Blaklader gyártotta Cordura-Denim nadrágok például a hagyományos farmereknél sokszor nagyobb mechanikai igénybevételt képesek elviselni. Persze ezek a márkák kevésbé ismertek, az átlagos pláza látogató nem is hallott még róluk. Épp ezért arra sem alkalmasak, hogy mások szemében csodálatot keltsenek az ízlésünk, vagy épp a pénztárcánk vastagsága iránt.

Ezeket a nadrágokat csak azok a műértők ismerik, akik a ruházatokat még az eredeti, a test védelmét minél tovább ellátó használati tárgynak tekintik. Az hogy ezek ráadásul mutatósak és valóban látványosak is, már csak egy plusz hozadék számukra.

Talán jobb is, hogy ezeknek a ruhadaraboknak nem készültek ilyen látványos reklámok. Hiszen tudjuk, más a mozi, és más a valóság...

720x540_bb_bike.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindentkibir.blog.hu/api/trackback/id/tr657207315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Conan The Librarian 2015.02.23. 20:31:56

Ez a kedvencem. Rendkívül egyszerű, mondhatni minimalista, de nagyon hatásos. A feszültségkeltő felvezetés, majd után az akció, ahogy nem is látjuk tisztán, hogy mi is ez a valami, mert túl közeli a kamera, majd a dinamikus mozgás ahogy kitölti a teret, fröcsög a nyál, stb. És az zene, ami húzza az egészet.

www.youtube.com/watch?v=20h2rpgjHj0

efi 2015.02.23. 21:47:53

Az utolsó előtti videót alighanem látta a Prodigy is:
www.youtube.com/watch?v=niTmkLCBJO0
süti beállítások módosítása